גולאש ישירות לגולש – הכוכב של המטבח ההונגרי

גם מי שלא בקיא ברזי המטבח ההונגרי, מכיר ודאי את הגולאש. ומי שמסיבה כזאת או אחרת (כמו שהייה על אי בודד מיום הלידה) לא מכיר ולא שמע על הגולאש, אז חשוב ידע כי מדובר בתבשיל משביע, אשר טומן בחובו גם ערכים תזונתיים רבים וגם טעימים מיוחדות וחזקים - וזאת בשל השילוב המנצח של ירקות, בשר וכמובן, התבלינים המאפיינים את המטבח ההונגרי ובראשם כמובן הפפריקה.

ניחוחות מהונגריה
בודפשט, בירת הונגריה, היא אחת הערים האהובות על התיירים הישראליים (ועל עוד תיירים רבים ממקומות שונים בעולם), מעבר ליופייה של העיר ולמחיריה האטרקטיביים, היא ידועה גם בזכות המסעדות המקומיות הטובות שלה.
את הגולאש על שלל הואריציות שלו, ניתן לפגוש בכל סוגי המסעדות בעיר: החל ממסעדות יוקרה אלגנטיות, דרך מסעדות פועלים ועד לברים (גולאש עם כוס וודקה טובה יכול להוות שילוב נהדר).
מי שיחליט שהוא נוסע לעיר במטרה לעשות סבב מסעדות ובמטרה לטעום כמה שיותר מנות גולאש, עתיד לגלות שבכל מקום הגולאש יהיה קצת שונה, הן בטעמים, הן בצורת ההגשה והן בתוספות אשר יגיעו לצידו.

תוספות לגולאש
אז רגע לפני שניגע בגולאש עצמו, נתמקד דווקא בתוספות אשר יונחו לצד או בתוך תבשיל הגולאש כאשר בהונגריה, אחת מפופולאריות והאהובות שביניהן היא פתיתי בצק, אך בארצות אחרות וביניהן ישראל, ניתן למצוא מגוון רחב של תוספות אחרות, לא פחות אטרקטיביות:

פתיתי בצק (צבטניות) – איך מכינים צבטניות?  ישנם אתרי אוכל רבים שמציעים מתכונים להנכת פתיתי הבצק. זה המתכון הכי פשוט שאני מכירה:
להכנה יש צורך במאה גרם קמח ובביצה. מערבבים את הקמח עם הביצה עד לקבלת עיסה דביקה. בשלב הבא, צובטים חתיכות קטנות מהבצק ומשליכים לסיר הגולאש (לאחר שהוא רתח), מבשלים למשך כחמש דקות.

אורז פרסי – יש כאלו שבוחרים להגיש את הגולאש על גבי מצע של אורז מבושל.

כרוב לבן – ניתן להחליף את תפוחי האדמה או חלק מהכמות בכרוב לבן, כאשר יש לחתוך אותו לרצועות דקות טרם הבישול.

שעועית לבנה – יש כאלו שמוסיפים לתבשיל שעועית לבנה – יש לבשך אותה עדך  לריכוך.

הודו אדום – חלק מחובבי הגולאש, בוחרים לשלב ביחד עם הכתף גם הודו אדום.

רצועות אווז – רצועות של בשר אווז והודו, יכולים לשדרג את הגולאש המסורתי, כאשר יש להוסיף אותן בתחילת הליך הבישול של התבשיל.

גולאש בגרסאות מיוחדות
אומנם מקורו של הגולאש בהונגריה, אך כיום, ניתן למצוא אותו במדינות רבות נוספות באירופה ובכל העולם. כאשר מדינות רבות לקחו את הגולאש למטבח שלהן (גם בישראל, אפשר למצוא מסעדות אשר מציעות את הגולאש ההונגרי לצד חומוס ערבי ומאכלים מכל רחבי היבשת) וביצעו את השינויים וההתאמות השונות.
כך יוצא, כל מי שמאס בגולאש המסורתי או שמסיבותיו הוא, מעוניין לגוון בטעמים ומרקמים וכחלק מכך, יבקש ליישם מתכונים קצת יותר מיוחדים ושונים של גולאש, עתיד לגלות מתכונים כמו: גולאש דגים, גולאש עם עוף, גולאש עם בירה – ועוד מגוון רחב של גרסאות מיוחדות.

גולאש – המצרכים
השלב הראשון בדרך לגולאש המושלם עובר בהכנת המצרכים הנדרשים:

1 קילו בשר כתף בקר (ההמלצה היא על בשר מספר 5) – יש לחתוך לקוביות
2 בצלים קצוצים
2 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים לקוביות
6 שיני שום קצוצות
3 כפות שמן
פלפל שחור
2 כוסות מים
חצי כפית סוכר
קורט מלח

כף (גדושה) פפריקה מתוקה

(יש שמוסיפים למתכון גם כרישה פרוסה גס ועגבנייה חתוכה לקוביות, אך זאת לא חובה).

איך מכינים גולאש הונגרי?
בטרם ניגשים להכנת הגולאש ההונגרי, יש לקחת בחשבון שהליך ההכנה מצריך סבלנות רבה, מכיוון שגולאש הונגרי אמיתי אמור לקבל הליך בישול ארוך והדרגתי.
להלן שלבי הכנת הגולאש:

בשלב הראשון מחממים סיר גדול עם מעט שמן ומטגנים את הבצל ואת השום עד להזהבה.
בשלב הבא מוסיפים את קופסת רסק העגבניות, הסוכר והפלפל וממשיכים בטיגון לעוד כדקה.

לאחר מכן, מוסיפים את הבשר ומטגנים קלות עד להשחמת כל הצדדים.
מוסיפים לסיר את המים ומביאים לרתיחה.
השלב הבא, דורש מעת סבלנות, מכיוון שכעת יש לבשל את המרק על אש נמוכה. למשך כשעתיים.

לאחר מכן, מוסיפים את תפוחי האדמה ומבשלים לעוד כ-30 דקות נוספות.
בשלב הבא, מוסיפים את הפפריקה ומספר דקות מאוחר יותר מוסיפים גם את המלח.
ממשיכים בבישול, כאשר ההמלצה היא לטעום את התבשיל כל מספר דקות, עד שהבשר ותפוחי אדמה נהיים רכים.

בתיאבון!
גולאש הונגרי מהווה כארוחה משביעה וטעימה, שמומלצת בעיקר עבור ימות החורף הקרים.
יש רבים שטוענים שהגולאש הופך להיות אף טעים יותר לאחר יממה במקרר – כך למרות שקשה לעמוד בפיתוי, זה לא באמת חובה לאכול את הגולאש מיד בתום הליך הבישול.
כאמור, יש לא מעט גרסאות של מתכוני גולאש ולא מעט אפשרויות לתוספות, כך שניתן ומומלץ להתנסות ולגוון.